Már az utakon a mindent látó traffipax! Szólj hozzá

Már az utakon a mindent látó traffipax!

2015. március 26-tól már élesben működik a VÉDA első 160 változtatható helyű egysége. A sebességtúllépésekért már büntetést is szabnak ki. A rendőrség 2014 decemberétől már tesztelte az ARH CAM-S1 elnevezésű eszközöket, amelyek több szoftverfrissítésen és módosításon is átestek, míg végül 2015. március 26-tól munkára alkalmasnak ítélték őket.

Több mint kétéves előkészítés és több hónap tesztidőszak után 2015. március 26-tól már élesben dolgoznak a közutakon azok az intelligens kamerák, amelyek a már-már tudományos-fantasztikus filmet idéző, Európában egyedülálló, intelligens közlekedés-ellenőrzési hálózat elemeiként helyeztek üzembe közútjainkon. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt hazai és uniós forrásokat is felhasználó beruházással, a Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumának megvalósításában kezd üzemelni. Első lépcsőben 160 db változtatható helyű, komplex ellenőrzési pont (KKEP) lépett működésbe 2015. március 26.-án. Ezek az eszközök nemcsak a járművek sebességét képesek mérni, hanem forgalmat is tudnak számlálni. A torlódásról jelzéseket továbbítanak, valamint egy rendszámfelismerő modullal összekapcsolva a jogsértésekről szóló információt is azonnal eljuttatja a központba. 2015 első felében üzembe álló 160 automata kamera a második lépésben további funkciókkal bővül: tilos jelzésen áthajtás, záróvonal átlépés, a kötelező haladási irány megszegése, a behajtási tilalom megszegése, valamint a buszsávban és a leállósávban való közlekedés. Megjárják azok is, akik kihangosító nélkül telefonálnak, vagy nem kapcsolják be a biztonsági övüket, a rendszámfelismerés alapján pedig az is lebukik, akinek lejárt a műszakija, vagy nincs befizetve a kötelező felelősségbiztosítása.

2015 harmadik negyedévtől országszerte 365 hasonló automata kamerát telepítenek a közúthálózat 126 olyan pontjára, amelyet a közlekedésbiztonsági szakemberek balesetveszélyesnek ítélnek meg. A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal. Ezek egy részét közlekedési lámpákhoz telepítik, úgyhogy a túlzott tempó mellett kapásból a piroson áthajtásért is érkezhet büntetés.

 

Vélemény, hozzászólás?